Zo creëer jij een wilde tuin!

De wilde tuin is dé trend van het moment! Een wirwar aan kleuren, planten en bloemen staat centraal in dit type tuin. Het ziet er vrolijk en avontuurlijk uit, en is daarnaast ook erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Je hoeft niet continu te maaien, sproeien en bemesten en dat scheelt een hoop tijd. En omdat er verschillende insecten, vlinders en andere dieren op de planten en bloemen afkomen, kun je hier ook van genieten. Een win-win!  

In een wilde tuin geldt “hoe wilder, hoe beter”. Toch is het niet de bedoeling dat je je tuin helemaal de vrije loop laat. Verwilderen is niet het uitgangspunt. Om ervoor te zorgen dat je een wilde tuin creëert en geen wildernis, hebben wij hieronder een aantal tips opgelijst. Zo kun jij binnenkort genieten van je eigen wilde tuin! 

Verruil je gazon voor een bloemenweide

In een wilde tuin mag een bloemenweide natuurlijk niet ontbreken. En omdat een groene lap aan gras niet helemaal in het straatje past van de wilde tuin, kun je deze prima vervangen door een bloemenweide. Een bloemenweide creëer je met inheemse bloemen- en plantensoorten. Zorg er wel voor dat het zaadmengsel past bij de grondsoort van je tuin. Wilde margrieten zaaien bijvoorbeeld goed op natte klei, maar op droge zandgrond doen eenjarige spoorbloemen het weer beter. Tip: meng meerjarig bloemenzaad ook met wat eenjarig zaad om ook in het eerste jaar al bloemen te krijgen. Ook vaste planten, zoals lupine, geraniums en papavers passen er goed tussen. 

Maak een gemengde wilde haag

Je kunt ook een gemengde haag in je tuin maken, een haag met verschillende bloemen en vruchten. Dit ziet er niet alleen “wild” uit, maar het is ook erg aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. Die zullen smullen van de bessen en dat brengt iedere ochtend weer een heerlijk vogelgezang naar je tuin. Ook prettig, een bloeiende haag hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden, afhankelijk van de soort. Je kunt bijvoorbeeld een hertshooi in je gemengde wilde haag plaatsen, maar ook de Japanse bottelroos, spierstruik en ranonkelstruik zijn goede opties. 

Onkruid is niet de grootste vijand

Onkruid is vaak de grootste vijand in de “strakke” tuin. In de wilde tuin is dit anders. Soms maakt onkruid de wilde tuin nóg een stukje wilder. Het hoort er eigenlijk bij! Denk aan een mooie gele paardebloemen tussen de paarse en rode bloemen. Staat vast niet verkeerd! Je moet natuurlijk wel selectief zijn, je wilt niet dat je tuin een en al onkruid is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de looppaden onkruidvrij houdt. Anders ziet de tuin er al gauw verwilderd uit en dat is niet de bedoeling. Het moet een “gecontroleerde” wilde tuin zijn. 

Interieur

Je wilt uiteraard wel van je tuin kunnen genieten. Zak weg in een heerlijke luie stoel en bewonder alle vlinders in de bloemenweide. Kies bij voorkeur ook voor natuurlijke materialen en vrolijke kleuren als het gaat om je tuinmeubelen en accessoires. Een mooie teakhouten tuintafel met bijpassende tuinstoelen zal mooi staan. Tuinmeubelgigant ikwiltuinmeubelen.nl heeft er tal van die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Plaats een aantal gekleurde kussens met een vrolijk patroon in de tuinstoelen en jouw plekje om te genieten is compleet! 

Wanneer ga jij bouwen aan je eigen bloemenweide?