Wolluis wat is dat en hoe te bestrijden?

Wolluis zijn een bekend probleem in kassen, tuinen en op kamerplanten. Hier leest u hoe u wolluizen op natuurlijke wijze kunt bestrijden met nuttige insecten, insectenwerende zeep en andere natuurlijke technieken.
Waar komt wolluis vandaan?
Wolluizen komen voor in warmere klimaten en zijn vleugelloze insecten met een zacht lichaam die vaak verschijnen als witte katachtige massa’s op de bladeren, stengels en vruchten van planten. Ze voeden zich door lange zuigende monddelen in planten te steken en sap uit het weefsel te zuigen. De schade is vaak niet groot bij lage plaagniveaus. Bij grotere aantallen kunnen wolluizen echter vergeling en omkrullen van de bladeren veroorzaken als de plant verzwakt. Het eten gaat meestal gepaard met honingdauw, die de plant kleverig maakt en de groei van roetdauwschimmels bevordert. Wolluis is een veel voorkomende plaag in kassen die sierplanten, kamerplanten, avocado’s en fruit aantasten.
Wolluis herkennen
Volwassen wolluizen zijn zachte, ovale, duidelijk gesegmenteerde insecten die meestal bedekt zijn met een witte of grijze wolluis. Kleine nimfen, die kruipers worden genoemd, zijn lichtgeel en vrij van was. Ze zijn al vroeg actief, maar bewegen weinig zodra ze een geschikte voedingsplaats hebben gevonden.
Opmerking: Er zijn ongeveer 275 soorten wolluizen bekend in Europa
Levenscyclus van wolluis
Volwassen vrouwtjes leggen 300-600 eitjes in een uitgescheiden, compacte, wasachtige, katoenachtige massa die meestal aan de onderkant van bladeren te vinden is (deze eitjes kunnen verward worden met valse meeldauw). De ei-leg duurt ongeveer 2 weken en het vrouwtje sterft kort nadat alle eieren zijn gelegd.
De eitjes komen binnen 1-3 weken uit en de kleine gele nimfen beginnen over de plant te trekken op zoek naar voedingsplaatsen waar ze zich kunnen vestigen. Terwijl ze zich voeden, scheiden ze honingdauw af en vormt zich een wasachtige laag over hun lichaam. Vrouwelijke nimfen doorlopen drie stadia (stadia) waarbij een generatie, afhankelijk van de temperatuur, slechts één maand duurt. Mannelijke nimfen maken vijf stadia door. Ze voeden zich niet meer na de eerste twee stadia en dienen enkel om de vrouwtjes te bevruchten. In de kas komen het hele jaar door continue en overlappende generaties voor. Er is weinig winteroverleving buiten kassen in het noorden.
Wolluis bestrijden
Het bestrijden van wolluis kan op een biologische en dus planeet vriendelijke wijze. Eén van deze opties betreft het inzetten van sluipwespen. Deze worden ingezet omdat zij een natuurlijke vijand van de wolluis zijn. De wespen hebben het vermogen om eieren in, of óp andere insecten te leggen. Door met hun zogenaamde ‘legboor’ een gaatje in het insect te maken, kunnen zij binnen dringen en hun eieren op het door hun als ideaal verkozen plekje te leggen. Hierdoor sterven de eieren van de wolluis af en neemt de plaag gestaag af omdat er geen nieuwe wolluis tot ontpopping komen.