Wil je niet veel onderhoud hebben aan je tuin? Ga voor kunstgras

In de zomer heerlijk met je voeten door het grasveld in de tuin lopen, zonder je zorgen te hoeven maken over hoe het eruit ziet. Door kunstgras voor in de tuin aan te leggen, zorg je ervoor dat er nooit gemaaid hoeft te worden voordat het bezoek komt, of de sproeier erop te zetten. Voor sommige mensen is kunstgras echt dé uitkomst vanwege de onderhoudsvriendelijke aard, anderen gaan toch liever voor het echte gras. Mocht je ervoor kiezen om een onderhoudsvriendelijke optie een kans te geven, dan kan het aan te raden zijn een kunstgras specialist zoals Easyplants in te schakelen, zodat je zeker weet dat de aanleg foutloos gaat.

Voordelen van de kunstmat

Een kunstgrasveld is natuurlijk gemaakt van een plastic achtig materiaal. Dit zorgt ervoor dat tijdens een warme of droge periode, het grasveld geen water nodig heeft en er geen zorgen hoeven te zijn over de kleur van het gras. Daarnaast scheelt dit dan dus ook een hoop water, wat weer positief is voor de kosten en voor het milieu. Voor iemand die al snel gevoelig is voor bijvoorbeeld hooikoort of andere allergieën, een kunstgrasveld heeft geen pollen, dus dit zal geen last veroorzaken. Tot slot is een kunstgrasveld mogelijk op alle verschillende ondergronden, waardoor je dus ook op een kleigrond of zandgrond zonder al te veel gedoe een net grasveld kunt krijgen.

Opletten bij kunstgras

Kunstgras is net als bij bijvoorbeeld een kunstkerstboom, wat prijziger in de aanschaf dan een levende variant. Dit heeft voornamelijk te maken met de productiekosten en het feit dat de kunst variant langer mee zal gaan. Daarnaast kan er bij kunstgras in de schaduw nog steeds last zijn van algen of mos. Ook is het aanleggen van een kunstgrasmat geen garantie voor een onkruidvrije tuin. Helaas kan dit namelijk nog door de onderkant van de mat heen groeien. Tot slot niet onbelangrijk om te noemen, vanwege de materiaalkeuze van kunstgras is het belangrijk om op te letten met bijvoorbeeld sigarettenpeuken, warme voorwerpen en barbecueën. De warmte kan ervoor zorgen dat het plastic zal smelten en smeulen.

Kunstgras leggen; een stappenplan

Om zelf kunstgras aan te leggen in de tuin, is het van belang om op een specifieke manier aan de slag te gaan. Zo is het begin om ervoor te zorgen dat de ondergrond goed geëgaliseerd is. Op deze manier voorkom je dat er onnatuurlijke bobbels in de kunst matten komen. Daarna wordt het stabilisatiedoek uitgerold over het oppervlakte. Deze komt vaak op rollen, waardoor het van belang is om deze stukken ongeveer 15 tot 20 centimeter met elkaar te overlappen. Hier overheen wordt daarna de grasmat uitgerold. Om dit helemaal netjes te krijgen, is het aan te raden dit uit te rollen in de richting van de poolrichting. Het op maat snijden van de kunstgrasmat kan door middel van een stanleymes. Tot slot kan het gras gelijmt en getaped worden, zodat deze goed op de plek blijft liggen.