Wil je dit jaar de tuin onder handen nemen? Dit ben je kwijt aan energie

De zomer is dit jaar een beetje anders dan we gewend zijn. Door alle omstandigheden is de kans groot dat u ook wat meer tijd in uw tuin zult doorbrengen en misschien daarom wat meer uitpakt. Je wilt namelijk op warme dagen verkoeling hebben. Vaak denken we van tevoren niet na over hoeveel energie een aanbouw zoals een jacuzzi of een vijver in je tuin gaat kosten. Het is echter goed om te weten. Hieronder vertellen we je waar je op kunt rekenen qua energiekosten.

Jacuzzi

Reizen door Azië of Zuid-Amerika is dit jaar (zeer waarschijnlijk) geen optie. Hierdoor heb je geen andere keus, dan lekker relaxen in je eigen achtertuin. Om toch een vakantiegevoel te hebben kiezen steeds meer mensen voor een jacuzzi. Houd er rekening mee dat dit waarschijnlijk meer dan €1000 aan energie per jaar kan kosten. Hoeveel het precies is, hangt af van hoe vaak je erin zit en hoeveel watt de jacuzzi verbruikt. Als de jacuzzi aanstaat heeft deze vaak een vermogen van 4500 W. In standby-modus ongeveer 500 watt.

Is alleen een jacuzzi niet genoeg en heb je ook een zwembad in je tuin gegraven? Dan krijgt u naast de aanschaf en onderhoudskosten ook te maken met hoge energiekosten. Zo betaal je gemiddeld zo’n € 200, – voor elektriciteit voor een zwembadpomp en gemiddeld € 450, – voor een warmtepomp. Dat zijn toch wel bedragen om over na te denken bij de aanschaf. Vergeet hierbij ook niet de stijging van je watergebruik.

En een vijver?

Bouwt u een vijver in uw tuin? Bovendien zit er vaak ook een vijverpomp in. Deze verbruikt ook energie. U moet hierbij denken aan 200 euro per jaar. En wil je in de lange zomeravonden lekker op het terras zitten onder een terrasverwarmer? Reken dan op ongeveer 42 euro per jaar.

Vergelijk energie

Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Het hangt er ook van af hoeveel u voor uw energie betaalt. Daarom is regelmatig energie vergelijken verstandig om te doen. Zeker nu de tarieven nog nooit zo laag waren.