Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een groenblijvende struik die in India, het Midden-Oosten en delen van Afrika groeit. Deze struik heeft een lange geschiedenis in de traditionele geneeskunde. Honderden jaren lang hebben mensen de wortels en de oranjerode vruchten van ashwagandha gebruikt voor medicinale doeleinden. Het kruid staat ook bekend als Indiase ginseng of winterkers. De naam “ashwagandha” beschrijft de geur van de wortel, wat betekent “als een paard”. Ashwa betekent per definitie paard. Beoefenaars gebruiken dit kruid als een algemene tonicum om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen. Sommigen beweren ook dat het kruid gunstig kan zijn voor bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en angst. Meer onderzoek is nodig om al deze beweringen te bewijzen maar tot nu toe zijn veelbelovende studies naar de gezondheidsvoordelen van ashwagandha vooral bij dieren gedaan.

Waarvoor gebruiken mensen ashwagandha?

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de ayurvedische geneeskunde. Dit is een van ’s werelds oudste medische systemen en een van de Indiase gezondheidszorgsystemen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwagandha beschouwd als een Rasayana. Dit betekent dat het helpt de jeugd te behouden, zowel mentaal als fysiek. Er zijn aanwijzingen dat het kruid neurobeschermende en ontstekingsremmende effecten kan hebben. Ontsteking ligt aan de basis van veel gezondheidsomstandigheden, en het verminderen van de ontsteking kan het lichaam beschermen tegen een verscheidenheid aan aandoeningen.

Mensen gebruiken ashwagandha om de volgende kwalen te bestrijden:

  • stress
  • angst
  • vermoeidheid
  • pijn
  • huidaandoeningen
  • diabetes
  • artritis
  • epilepsie

Verschillende behandelingen maken gebruik van verschillende delen van de plant, waaronder de bladeren, zaden en vruchten. Dit kruid wint aan populariteit in het Westen. Vandaag de dag kunnen mensen gemakkelijk ashwagandha kopen als supplement. Meestal wordt dit supplement in pil-vorm verkocht waardoor dit makkelijk in te nemen is. Bij dekurkumaspecialist betaal je €31.00 voor 90 ashwagandha capsules, ze zijn dus ook niet duur.