Waar moet je allemaal op letten bij het leggen van kunstgras?

Kunstgras is een mooie vervanger voor echt gras, dit omdat het minder onderhouden hoeft te worden en het bespaart op water. Het ziet er mooi uit en je kunt er het hele jaar van genieten, het is daarom niet gek dat steeds meer mensen voor kunstgras kiezen. Maar voordat je besluit om kunstgras te gaan leggen, zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden. In dit artikel worden alle belangrijke aspecten voor het leggen van kunstgras besproken, zodat jij straks zelfverzekerd aan de slag kunt gaan.

Kies het juiste kunstgras

​Bij kunstgras kopen is het belangrijk om te weten welk soort kunstgras je wilt leggen. Er zijn verschillende soorten, welke allemaal geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Wil je bijvoorbeeld een kunstgras tuin, dan moet je nagaan welke kunstgras soort hiervoor het meest geschikt is. Er zijn namelijk kunstgras soorten die gemaakt zijn om intensiever te belasten dan andere soorten. Ook bestaan er kunstgras soorten met verschillende kleuren groen, let er dus op wanneer je kunstgras bestellen dat je kunstgras kiest dat het beste bij jouw tuin past.

De juiste ondergrond

Tuin met kunstgras vraagt om een stevige ondergrond die stabiel is. De ondergrond kan bestaan uit stabilisatiezand of een 10cm dikke laag split. De keuze van de ondergrond hangt af van de ondergrond waarop het kunstgras gelegd moet worden. Voor het leggen van kunstgras op kleigrond zal je een andere ondergrond nodig hebben dan bij het leggen op zandgrond.

Juiste afmetingen

Het is belangrijk om van tevoren de afmetingen van de plek waar je het kunstgras wilt leggen zorgvuldig af te meten. Zodat je zeker weet dat je het juiste aantal vierkante meter koopt. Het is beter om iets meer kunstgras online te kopen dan nodig is, omdat het kan voorkomen dat een stuk kunstgras afvalt. 

Het leggen

Het leggen van kunstgras is misschien wel de belangrijkste stap in het proces. Het is belangrijk om de kunstgras rol uit te spreiden in de richting waarin je deze wilt leggen. Begin aan de ene kant en werk naar de andere kant toe. Als je een naad wilt maken tussen twee stukken kunstgras, zorg er dan voor dat je dit heel voorzichtig doet en dat de naad goed wordt vastgemaakt. Je kunt kiezen voor het vastmaken van de naad met lijm of dubbelzijdige tape.

Onderhoud

Kunstgras heeft minder onderhoud nodig dan echt gras, maar het heeft wel onderhoud nodig. Om ervoor te zorgen dat het kunstgras er altijd zo mooi als nieuw uit blijft zien is het belangrijk om het regelmatig te borstelen met een kunstgras bezem. Verwijder bladeren, takjes en ander vuil om te voorkomen dat het kunstgras verstopt of beschadigd raakt.

Met deze tips kun jij binnenkort genieten van een mooie groene tuin zonder het gedoe van het onderhouden van echt gras!