Voor- en nadelen van het gebruik van pelletkachels

In vergelijking met een houtkachel is een pelletkachel zuiniger en betaalbaarder. Voordat je besluit een pelletverwarming te kopen, moet je de voor- en nadelen kennen van het gebruik van dit type kachel voor het verwarmingssysteem. Het pellet verwarmingssysteem is kosteneffectief, gebruiksvriendelijk en efficiënt. Deze kachel heeft geen schoorsteen nodig zoals een traditionele open haard. Je kunt de kachel overal installeren, bijvoorbeeld tegen de muur of onder je plafond. Houd echter ook rekening met de nadelen van een pelletverwarming. Het uiterlijk van de kachel is misschien niet aantrekkelijk. Bovendien kan deze kachel niet werken als er geen elektriciteit is.

De voordelen van pelletkachels

Een traditionele buitenhaard is ideaal voor op je terras. Voor binnenruimtes kun je echter overwegen om een ​​pellet verwarmingssysteem te gebruiken. Pellet verwarming kan een aanvulling zijn op je cv-installatie. Deze brandstof is betaalbaar en de prijs is het afgelopen decennium constant geweest. Deze kachels zijn gemakkelijk te gebruiken omdat ze zijn uitgerust met elektrische ontstekers en een thermostaat. Dit apparaat kan dus automatisch in- en uitschakelen. De moderne kachel wordt gecompleteerd met een geavanceerd regelsysteem. Je kunt dus de werking van de kachel bedienen met behulp van een smartphone of afstandsbediening. Bovendien heeft deze kachel uitstekende prestaties aangezien slechts 10% van de warmte-energie verloren gaat in je schoorsteen. Ten slotte produceert deze kachel een lagere uitstoot in vergelijking met een houtkachel of open haard.

De nadelen van een pelletkachel:

Nadat je de voordelen van een pelletkachel kent, moet je ook de nadelen ervan leren kennen. Ten eerste is het ontwerp van deze kachel niet aantrekkelijk. Dan hebben de pellet zakken mogelijk meer ruimte nodig. Je moet de pellet zakken op een droge plaats bewaren. Het verbruik van de pellet hangt af van de grootte van je kamer, de temperatuur en de verwarmingstijd. Een ander zwak punt van een pelletkachel is dat hij niet kan werken zonder stroom. Het heeft elektriciteit nodig om het ontstekingssysteem, de ventilatie en de pellet toevoer te laten werken. Vervolgens moet je wat onderhoud en schoonmaak doen. Het doel van het onderhoud is het reinigen van de asbak, brander en warmtewisselaar. Als laatste is deze kachel luidruchtig. Je kunt echter kiezen voor het kachelmodel dat het geluid van de ventilator en de feeder kan verminderen.