Vermijd bladluizen in je tuin

Hoewel het formaat van de bladluis enorm meevalt, kunnen de gevolgen voor jouw tuin enorm zijn. De bladluizen kunnen de planten zo uitputten dat ze minder goed groeien of zelfs doodgaan. Dat wil natuurlijk niemand. Bestrijd de bladluis daarom met deze tips!

Wat zijn bladluizen?

Voordat we dieper ingaan op de tips hoe je bladluizen goed kunt bestrijden, is het misschien goed om nog even kort te benoemen wat bladluizen nu überhaupt zijn. Bladluizen zijn mega kleine insecten in tal van kleuren: van groen tot geel en zelfs roze bladluizen. Deze kleine rakkers zijn zo schadelijk, omdat zij zich voeden met het sap uit bladeren, stengels en bloemen van planten uit jouw tuin. Daarbij zijn het ook meesters in het overbrengen van virussen. 

Wil je dit voorkomen, dan sta je wellicht niet te springen om allerlei soorten gif of onnatuurlijke producten in je tuin te strooien. Daarom komen wij met enkele natuurlijke tips. 

Tip 1: trek natuurlijke vijanden aan

Waar bladluizen jouw planten met lieve lust aanvallen, zijn er ook genoeg natuurlijke vijanden van de luizen die de insecten met alle liefde oppeuzelen. Neem lieveheersbeestjes en hun larven: die eten dagelijks wel honderden bladluizen op. Trek deze daarom lekker aan in jouw tuin en verjaag zo de bladluis! Hoe? Zet plantjes als ‘Afrikaantjes’ in de buurt van planten die aangevallen worden door bladluizen en al snel zullen de natuurlijke vijanden van de bladluis jou een handje helpen. 

Tip 2: spoelen maar

Het hoeft niet altijd lastig te zijn om bladluizen ‘weg te jagen’ uit je tuin. Pak bijvoorbeeld gewoon de tuinslang erbij en zet een harde waterstraal op de plant die de bladluis aanvalt. Simpeler kan bijna niet! Herhaal dit in het begin dagelijks om ze echt weg te krijgen. Zitten ze ook in potplanten? Dan kun je deze planten het beste even onderdompelen in koud water of afspoelen onder de kraan. 

Tip 3: Chiquita banana

Eet jij dagelijks een banaan en heb je last van bladluizen? Gooi de schil van je banaan dan zeker niet weg! Deze kun je namelijk inzetten in jouw strijd tegen de bladluis. Leg je schil na het nuttigen van een banaan rond de aangevroten planten. Bladluizen zijn namelijk gek op de zoete geur waardoor ze in de schil zullen kruipen en de plant verder met rust laten! Zit de schil vol? Gooi hem dan lekker weg en leg er snel weer een ‘nieuwe’ gebruikte schil neer. 

Met deze tips moeten de bladluizen als sneeuw voor de zon uit jouw tuin verdwijnen. Welke tip werkt(e) voor jou het beste? Laat het ons weten!