Tuin afgraven

Als je een nieuwe woning hebt gekocht is de kans groot dat je de tuin wilt laten opknappen of misschien zelfs wel helemaal opnieuw wilt laten aanleggen. Het is dan vaak nodig om je tuin te laten afgraven, en in dit artikel lees je alles dat je daarover moet weten.

Waarom is het nodig om een tuin te laten afgraven?

Voor het afgraven van een tuin kunnen verschillende redenen zijn. De voornaamste reden voor het afgraven van een tuin is om deze voor te bereiden op andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld voor het leggen van bestrating zoals een oprit of terras waar een stevige ondergrond voor nodig is. Maar ook voor zaken zoals een vijver, zwembad of het ingraven van een trampoline is er graafwerk nodig.

Een andere reden voor het afgraven van je tuin is het verwijderen van onkruid, wortels, stenen of ander puin uit de grond in je tuin. Wanneer er veel onkruid in de grond zit is de kans groot dat dit heel snel weer opkomt in je nieuwe tuin, en dat wil je natuurlijk voorkomen. En boomwortels, stenen en ander puin kunnen voor veel problemen zorgen tijdens het aanleggen van riolering, kabels of leidingen.

Tenslotte kan het zo zijn dat de grond in je tuin nog maar weinig voedingsstoffen bevat, waardoor planten of gras hier niet goed op zal groeien. Om de bodem in je tuin te verbeteren kun je er dan voor kiezen om je tuin af te graven en van nieuwe voedingsrijke grond te voorzien, zodat nieuwe beplanting goed zal groeien.

Zelf de tuin afgraven of laten doen?

Een tuin afgraven is zwaar en veel werk, voor een klein stukje tuin kun je er voor kiezen om dit zelf te doen, maar moet er dieper gegraven worden of gaat het om een groter oppervlak dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om dit uit te besteden. Een grondwerker of hovenier beschikt over het juiste materieel om dit snel en goed voor je te doen, en bovendien kunnen ze vaak ook de oude grond afvoeren en nieuwe grond leveren.

Hoeveel kost het afgraven van een tuin?

De kosten voor het afgraven van een tuin hangen af van de oppervlakte en de diepte die je wilt laten afgraven. Tot ongeveer 15 centimeter diepte kun je rekenen op een prijs van ergens tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter, waarbij de prijs lager wordt voor grotere oppervlakten. Bij een diepte tot zo’n 30 centimeter gaat deze prijs omhoog tot ergens tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Daarnaast zit er vaak veel verschil tussen de tarieven die bedrijven rekenen, dus het is zeker de moeite waard om een aantal offertes op te vragen voordat je de keuze voor een bedrijf maakt.