Plafondverlichting voor buiten

Plafondverlichting is een vanzelfsprekend onderdeel bij het plannen van de elektrische installatie van een woonhuis, maar voor de tuin gebruik je liever wandverlichting. De meest bekende wandverlichting is de fluorescentielamp. Echter zijn er ook hele mooie hoeklampen en tegenwoordig zie je haast overal de plafond led spots. Welke wandverlichting kun je allemaal buiten gebruiken? Dat lees je hier!

Led lampen

De afkorting LED betekent Light Emitting Diode, ook wel lichtgevende diode. De Led lichtbron is economischer in gebruik dan de normale gloeilamp, spaarlamp of TL-buis. Wanneer er in de juiste richting stroom gestuurd wordt door een LED, geeft het licht. Wanneer je de LED dus verkeerd aansluit, geeft het geen licht. Hoewel een LED vrij klein is, geeft het erg veel licht. Het halfgeleider materiaal waaruit de LED  gemaakt is, bepaalt de kleur van de verlichting. Je kan dus veel verschillende kleuren tot stand brengen. De werking van de LED werd al in 1920 ontdekt, maar werd pas in de zestiger jaren in de praktijk gebracht. LED wordt tegenwoordig haast overal toegepast, maar de favoriete toepassing is in de plafondspots, omdat je hierbij een ruime keuze hebt aan kleuren.

Fluorescentie Lampen

Het licht in een fluorescentielamp ontstaat doordat gasontlading in de lamp, ultraviolette stralen opwekt die een fluorescerende laag oplichten. Er zijn verschillende uitvoeringen van de fluorescentielamp, waarvan de tube luminescent oftewel de lichtgevende buis, de bekendste is. Spaarlampen behoren ook tot de fluorescentielampen. Een fluorescentielamp geeft vijf tot zes maal meer licht dan een gloeilamp. Deze lamp is in 1935 voor het eerst als buis gepresenteerd.

Wandverlichting

Wandlampen verlichten dat gedeelte van de wand waar ze aan bevestigd zijn. Heb je een lange wand, dan is het handig om meerdere lampen te plaatsen voor het gewenste resultaat. Er zijn moderne wandlampen die de tuin sfeervol kunnen verlichten. Maar er zijn ook lampen die bedoeld zijn om de omgeving helder te verlichten, zodat je ook in de nachtelijke uren het overzicht kan behouden. Je zou in plaats van een licht, ook een aantal spots kunnen aanbrengen. Tegenwoordig zijn er ook lichtbronnen in de vorm van strips die je kan gebruiken om de omtrek van de garage te verlichten, zodat je niet tegen de pilaar opbotst. Er zijn dus verschillende soorten plafondverlichting die je goed kunt gebruiken om je tuin of buitenruimte te verlichten. Welke kies jij?