Onkruid verwijderen

Alweer onkruid verwijderen? We weten hoe lastig en vermoeiend dat kan zijn. Daarom hebben we een stappenplan in elkaar gezet. Met deze tips krijg je onkruid snel en effectief uit je tuin of gazon.

De voorbereiding

Begin met het bepalen van de soorten onkruid die je moet verwijderen. Er zijn verschillende onkruidsoorten, elk met een eigen “effectieve” verwijderingsmethode. Zo heb je onkruid dat je liever kunt wieden vanwege lange wortels, of onkruid waarbij gewoon schoffelen al voldoende is om het teruggroeien te beperken. Met deze bevindingen kun je dan de tools kiezen zoals bijvoorbeeld een schoffel, onkruidsteker en onkruidborstels. Ook onkruidverdelger is een mogelijkheid.

Methodes om onkruid te verwijderen

Onkruid wieden

De beste manier om onkruid te verwijderen, is door het te plukken met de hand. Hiermee krijg je de hele wortel ook uit de grond, precies wat nodig is om teruggroeien tegen te gaan. Alhoewel het trekken van onkruid redelijk tijdrovend is, krijg je het voordeel mee dat je niet hoeft te harken—een karwei dat eigenlijk dubbel werk is met de overige methodes. Bovendien zie je het resultaat gelijk.

Onkruid schoffelen

Maar onderschat de effectiviteit van schoffelen niet. Voor de planten met kortere wortels werkt de schoffel prima. Je hoeft niet te gaan bukken, en je verwijdert ook in een keer een hele massa aan onkruid. En als je schoffelen combineert met het wegplukken, ben je binnen de kortste keren klaar. Let er wel op dat je het best kunt schoffelen bij droog weer.

Zo verwijder je onkruid

  1. Maai het veld een paar dagen van tevoren als je van plan bent onkruidverdelger te gebruiken. Let erop dat het droog weer is wanneer je aan de slag gaat.
  2. Begin met wegplukken van onkruid rond bloemen en planten.
  3. Wanneer je voldoende ruimte hebt om met de hark te werken zonder de planten te beschadigen, kun je het resterend deel met de schoffel bewerken.
  4. Maak gebruik van een onkruidborstel om het onkruid tussen de straatstenen te verwijderen.
  5. Hark het geheel schoon en gebruik eventueel een onkruidverdelger als je je terrein zo lang mogelijk onkruidvrij wilt houden.