Onderhoud van de tuin in het voorjaar

Wat zijn de klussen die je in het voorjaar doet in de tuin? Je wilt natuurlijk dat je tuin er het hele jaar mooi bij staat. Belangrijk hierbij is om goed onderhoud te doen in de tuin. Eigenlijk moet je ieder seizoen het juiste onderhoud uitvoeren. Belangrijk natuurlijk dat je hiervoor de juiste gereedschappen gebruikt, dit maakt het werk direct een stuk makkelijker.

In dit artikel nemen we je mee in het onderhoud van het voorjaar. Wat moet er in het voorjaar in de tuin gebeuren, en welke gereedschappen kun je hiervoor gebruiken? We geven je graag advies!

Het opruimen van de tuin

In het voorjaar is het belangrijk dat je begint met het snoeien en opruimen van vaste planten. Een goed moment om hier mee te beginnen is eind februari of begin maart. Met een goede scherpe snoeischaar kun je vast planten en struiken bijknippen en opruimen. 

Gaat het om een grote klus, kies dan voor een elektrische of benzine snoeischaar. Tip van ons, gooi het snoeiafval op een composthoop. Dit kun je later weer gebruiken om de planten mee te bemesten.

Een andere klus die je ook in het voorjaar kunt doen, is het terras schoonmaken. Bijna ieder terras is na de winter vaak groen, vuil en glad. Ga voor deze klus zorgvuldig te werk en kies voor de juiste middelen. Kwalitatieve tegels en klinkers hebben een toplaag, dit zorgt ervoor dat de tegels makkelijk schoon zijn te maken. Met een goede veegmachine en bladblazer, kun je al veel van het vuil gemakkelijk wegkrijgen.

Heb je echt te maken met hardnekkige groene aanslag op de tegels? Dan kun je met een goede reiniger en een borstel veel van het vuil gemakkelijk weg krijgen. Ook kan een hogedrukreiniger uitkomst bieden voor het schoonmaken van het terras. 

Belangrijk hierbij is, dat je de tegels daarna behandelt met een impregneermiddel. Zo weet je zeker dat de toplaag weer in goede staat is, en dat je de volgende winter niet weer te maken krijgt met veel groene aanslag.

Het gazon onderhouden in het voorjaar

Een klus die ook in het voorjaar niet mag ontbreken, is het bekalken van het gazon. Dit doe je eigenlijk al heel vroeg in het voorjaar. In maart is het tijd om het gazon te beluchten. Dit kan goed met een verticuteermachine. Deze zijn er in een hand variant, maar bij een groter gazon raden we een benzine of accu verticuteermachine aan. Het is zwaar werk, en dat gaat gewoon een stuk gemakkelijker met een machine die zelf de power kan leveren.

Na het verticuteren kun je er eventueel nog voor kiezen om het gazon wat bij te zaaien. Als later in het voorjaar de temperaturen omhoog gaan, zal de eerste maaibeurt ook niet lang op zich laten wachten. En ook daar geldt weer, kies dan voor de juiste maaier. Het kan een handmaaier zijn, maar bij een groter gazon is het prettig om met een elektrische, benzine variant of zelfs een zitmaaier te werken. Dit maakt het maaien van het gras in het voorjaar een klus, die snel is geklaard.

Natuurlijk is er nog meer onderhoud wat je kunt doen in het voorjaar, zoals bijvoorbeeld snoeien van bomen. Maar het opruimen van de tuin en onderhoud van het gazon zijn de voornaamste klussen. Heb je dit gedaan, dan ga je een geweldig voorjaar en een heerlijke zomer tegemoet!