Je heg snoeien, zo doe je dat!

De heg snoeien. Een jaarlijks terugkerende klus waarbij je altijd even weer moet denken hoe het ook alweer moest. Misschien heb je de heg vorig jaar pas gepland of ben je net in dit huis komen wonen en stond de heg er al. Het is in ieder geval een klusje dat je niet dagelijks doet. 

Daarom is het goed om van te voren een duidelijk plan te maken en te weten waar je op moet letten. Je wil voorkomen dat je in je enthousiasme net iets te veel wegsnoeit, waardoor er gaten in je heg ontstaan of, in het ergste geval, je heg dood gaat. 

Let daarom op onderstaande punten en je heg snoeien wordt een fluitje van een cent.

1. Kies het juiste moment

In de winter heeft het weinig zin om je heg te snoeien. De plant groeit dan erg langzaam en bij vorst kan dit zelfs tot onherstelbare schade leiden. Tussen mei en september kan je het beste je heg snoeien. Wanneer precies, hangt af van hoe strak jouw heg moet zijn en hoe vaak je ‘m dus moet snoeien. Wil je echt een strak model? Dan is het bij de meeste heggen nodig om hem wel twee keer per jaar te snoeien. Doe dit dan vlak voor het begin van de zomer, ongeveer tussen half mei en half juni, en aan het eind van de zomer. 

Vind je één keer per jaar snoeien genoeg? Wacht dan iets langer tot de langste dag van het jaar geweest is. De heg heeft dan de hele lente de kans gehad om lekker te groeien en heeft na je snoeibeurt ook nog voldoende tijd om weer uit te lopen voordat de winter begint. Let wel op: snoei niet op hele warme dagen, dan zal je heg namelijk sneller verbranden.

2. Gebruik het juiste materiaal

Voor een goed snoei resultaat, is het juiste materiaal nodig. Bij Keizers.nu vind je een groot aanbod kettingzagen van verschillende merken zoals 

Snoei altijd van onder naar boven en zorg ervoor dat de onderkant iets breder blijft dan de bovenkant, zodat overal voldoende zonlicht bij kan komen. 

Let wel op bij het gebruik van een elektrische heggenschaar dat het niet regent of de heg nat is van een eerdere regenbui om kortsluiting te voorkomen.  

Vergeet naast het gereedschap ook de veiligheid niet. Zeker als je werkt met een elektrische kettingzaag, is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Denk hierbij aan gehoorbeschermers, een veiligheidsbril, eventueel in combinatie met een helm en werkhandschoenen. 

3. Vergeet de details niet

Klaar met het grove geschut? Vergeet dan de details niet. Met handgereedschap knip je eenvoudig nog even die kleine takjes weg die toch nog uitsteken of punt je de onderkant nog even wat netter bij. Hark vervolgens de gesnoeide takken en bladeren bij elkaar en je kan weer maanden genieten van jouw strakke heg!

Wil je direct bezig gaan maar beschik je nog niet over de juiste onderdelen? Bezoek dan eens Keizers in Haaksbergen. Keizers is de specialist op gebied van tuingereedschap, tuinmachines en parkmachines. Ze leveren overigens ook door heel Nederland, België en Duitsland.