Houthakken voor beginners

Stel je voor, je hebt een mooie openhaard of speksteen houtkachel en het hout dat je verbrandt heb je zelf gehakt. Houthakken geeft een romantisch beeld en het kan heel goed voelen om je eigen gehakte hout te stoken. Ook bespaar je geld door het hout niet kant-en-klaar te kopen. Maar houthakken is niet heel simpel en het kan zwaar en onveilig zijn. Daarom volgen hier wat tips voor beginnende houthakkers waarmee je zeker weet dat je het goed aanpakt.

Alle benodigdheden

Je hebt veel meer nodig dan alleen een bijl. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril die je beschermt wanneer er splinters in de rondte vliegen. Maar ook kun je speciale kleding aanschaffen om het houthakken veiliger te laten verlopen. Er zijn bijvoorbeeld speciale broeken die je over je normale kleding heen aantrekt. Je hebt ook handschoenen nodig en werkschoenen met harde neuzen, zodat als er iets valt je jouw voeten niet bezeert. Wat mensen vooral snel vergeten is het hakblok. Je moet immers ergens op hakken. Een hakblok moet stevig zijn en een gladde ondergrond creëren om je hout op te zetten voordat je het hakt. Tot slot heb je natuurlijk een goede bijl nodig. Goed betekent scherp en stevig. Controleer of de kop en de steel goed aan elkaar zitten en in het geval dat je bij bot is, zorg voor een bijvijl.

Houthak technieken

Houthakken kan op veel verschillende manieren en het is de bedoeling dat je een beweging vindt waarbij jij je fysiek en mentaal goed voelt. Het is belangrijk, want door de kracht en het gewicht kan je bijvoorbeeld je rug bezeren wanneer je geen gezonde bewegingen maakt. Als je nog nooit eerder hout hebt gehakt is het belangrijk de beweging eerst goed door te nemen. Zet je benen een beetje uit elkaar en zorg dat je knieën een iets gebogen zijn. Met twee handen pak je de steel van de bij beet, de ene hand aan het begin, de ander aan het eind van de steel. Je houdt de bijl hoog boven je hoofd en je laat de zwaartekracht zijn werk doen. Wanneer de bijl naar beneden vliegt verschuif je jouw hand aan het eind van de steel richting de andere hand. Houd je ogen gericht op het midden van het blok hout, want hier wil je hem raken.