Hoe bereid je je tuin voor op het moestuinseizoen?

De kou zit nog aardig in de grond, maar het kan geen kwaad alvast te dagdromen over het aankomende moestuinseizoen. Welke groenten ga jij dit jaar in je tuin verbouwen? Of kies je juist voor mooie, bij elkaar passende bloemen? In dit artikel nemen we je alvast mee naar het voorjaar en vertellen we je wat je kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Je kunt bijvoorbeeld alvast beginnen je moestuin op te ruimen (of aan te leggen), en ook bloemzaad kopen kan ter voorbereiding. 

Aan de slag met een zaaikalender

Een zaaikalender is altijd fijn om in huis te hebben, helemaal wanneer je je moestuin gaat voorbereiden op het voorjaar. In zo’n kalender vind je uitgebreide informatie over de verschillende groenterassen. Zo lees je welke varianten er zijn, wanneer je ze het beste kunt zaaien en hoe lang het duurt voordat je ze kunt oogsten. Ook kun je er informatie in vinden over welke groenten het goed naast elkaar doen. Op die manier kun je op je gemak beginnen met het voorbereiden van je moestuin. Haal alvast de juiste zaden in huis en plan in welke ruimte je voor welke groenten gaat gebruiken. 

Bestel alvast de bloemzaden

Kun je niet wachten met zaaien, dan kun je alvast bloemzaden bestellen. Verschillende bloemen kun je al vroeg in het jaar (achter glas) uitzaaien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een bloemenpracht in de tuin. Ook met groenten kun je al vroeg beginnen wanneer je achter glas zaait. Wanneer het buiten dan weer lekker warm begint te worden, kun je ze naar buiten verplaatsen en uitzetten. Ideaal wanneer je een kas hebt, of binnen de ruimte hebt om de zaden alvast te zaaien.

Bereid de moestuin voor

Ook in de moestuin zelf kun je alvast aan de slag. Liggen er nog veel gevallen bladeren in de tuin? Wacht dan nog wel even die op te ruimen. In de koude maanden dienen die namelijk als schuilplaats voor egeltjes en verschillende insecten, die het zonder niet overleven. Is dat niet het geval, dan kun je in maart al beginnen met het zaai- en plantklaar maken van de moestuingrond. Steek de grond goed los met een woeler, en verwijder het onkruid alvast (of ploeg het onder als groenbemester). Daarmee ga je in het voorjaar vliegend van start in de moestuin!