Goed gebruik maken van een tuinkas

Als je graag planten kweekt, zal een serre of tuinkas je echt helpen om op lange termijn productiever te zijn. Het aantal groeiseizoenen dat in Nederland voorkomt is beperkt tot ongeveer 33 weken per jaar, oftewel ongeveer 25% van de tijd. Als je 25% van een kas neemt, is dat 42% van de tijd in de kas. Een extra 48 uur groeitijd lijkt niet veel, maar laten we zeggen dat de kas 2 meter breed en 4 meter lang is, en een paar honderd vierkante voet grond. Dat is een extra 8 vierkante meter ACD tuinkas waar je planten in kunt zetten. 

Breng de kas naar de juiste plek 

Het vinden van de juiste plek kan soms moeilijk zijn. Waarschijnlijk is je eerste ingeving om de kas mooi in de tuin te zetten. Echter moet je goed rekening houden met de zonuren, dit heeft de meeste invloed op de groei van de planten. 

Geef planten de ruimte 

Er is een verborgen belasting om je planten binnenshuis te kweken. Die belasting is het gebruik van je ruimte in de achtertuin. Zoals elke tuinarchitect van Gardentoday.nl je zal vertellen, zijn de beste planten de planten die in de ruimte passen. Er is geen manier om een perfecte hybride plant of een supersterke boom in een vierkante meter ruimte te zetten.  

Het heeft geen zin om je planten te dwingen zo groot mogelijk te zijn. Weet je nog dat ik zei dat ik de kas op een plek van 2 bij 4 heb gezet? Dat is gelijk aan 8 vierkante meter tuinruimte in de achtertuin. Stel je voor dat je die hele achtertuin gebruikt om de bomen te kweken die je wilt. Wat zou je kunnen doen met drie van die bomen in je kas? Ook dat is een van de verborgen kosten van tuinieren in een kas.