Een terrasvloer uitzoeken: 5 tips

Ben je op zoek naar een terrasvloer, maar ben je nog aan het afwegen wat er bij jou moet komen te liggen? Dan helpt het om eerst een beetje wegwijs te worden in het oerwoud van verschillende opties. In dit artikel zetten we verschillende materialen uiteen zodat je daarna gerichter op zoek kunt gaan. Per materiaal gaan we in op het uiterlijk, het onderhoud en de prijs. 

Hout

Wil jij een natuurlijk ogend terras, omdat dit bijvoorbeeld mooi zal staan onder terrasoverkappingen? Dan is een houten vlonder een goede keuze. Zeker in het geval van terrasoverkappingen met glazen schuifdeuren, want hieronder zal de vloer langer mooi blijven omdat de regen er niet op kan vallen. Een houten terrasvloer straalt veel warmte uit en wordt ook letterlijk snel warm. Hierdoor is het comfortabel om op te lopen, want hout wordt niet snel gloeiend heet op een warme zomerdag. Daarentegen koelt het materiaal wel snel af. 

Houtcomposiet

Wil je wel genieten van de uitstraling van een houten terras, maar heb je geen zin in de nadelen van het materiaal? Dan is er een tussenoplossing in de vorm van houtcomposiet. Dit is een hybride materiaal waarbij hout en kunststof samengeperst worden tot één geheel. Houtcomposiet komt qua uiterlijk en gevoel erg dicht in de buurt van echt hout maar hoeft niet geverfd, gebeitst of geolied te worden. Ook zijn er soorten verkrijgbaar waarop je niet snel uitglijd na een regenbui. Een ander bijkomstig voordeel is de prijs, want houtcomposiet is goedkoper dan echt hout.  

Tegels

Een betegeld terras oogt in veel gevallen modern en strak. Het ligt natuurlijk aan het soort tegels wat gebruikt wordt voor een terras. Zo stralen tegels van natuursteen meer luxe uit dan betontegels. Het soort tegel bepaalt ook het onderhoud. Zo vergt keramisch zandsteen minder onderhoud dan andere soorten, die mogelijk behandeld moeten worden. Qua tegel is er voor ieder wat wils op de markt te verkrijgen, zowel voor de grote als kleine portemonnee. Over het algemeen geldt, hoe groter en dikker de steen, hoe duurder. Tegels absorberen veel warmte, wat betekent dat je er niet altijd met blote voeten op kunt lopen in de zomer. Een bijkomstig voordeel is dat de warmte ook niet snel weggaat in de avond. 

Combinatie van hout en steen

Een terras kun je natuurlijk ook inrichten door met meerdere materialen te werken. Hout en houtcomposiet valt namelijk prima te combineren met steen. Op deze manier kan er een soort hybride terras ontstaan wat zowel robuust, warm als modern oogt. 

Rubber

Een vlonder met terrastegels van rubber zijn ideaal voor kinderen. Als zij onderuit gaan, zullen ze zich niet zo snel bezeren als op een stenen of houten terras. Ouders hoeven zich een zorgen te maken als kinderen kruipen op een rubberen terras, want ze kunnen geen splinters oplopen. Ook valt een kopje of schoteltje niet snel stuk op dit materiaal. En waar een kop koffie of glas wijn op hout en steen nare vlekken kan geven, is dit bij rubber geen probleem. Of rubber de meest voor de hand liggende keuze is, hangt vooral af wat je van het uiterlijk vindt. Meestal komen dergelijke tegels in het zwart of het grijs, maar er zijn ook aanbieders die varianten aanbieden die gekleurd zijn en meer het uiterlijk van steen hebben.