Dingen om te overwegen voordat je een tuinhuisje gaat bouwen

Het bouwen van een tuinhuisje kan een leuke manier zijn om wat opslagruimte in jouw achtertuin toe te voegen. Of je nu ruimte nodig hebt voor je tuinbenodigdheden, huishoudelijk gereedschap of andere dingen zoals fietsen of een extra slaapplek, een tuinhuisje in de perfecte oplossing. Maar welke stappen moet je volgen voor het bouwen van een tuinhuis? Heb je een vergunning nodig en hoe belangrijk is het kiezen van een mooie verfkleur en deurklinken? Wij hebben alle informatie op een rijtje gezet.

Controleer of je een vergunning nodig hebt

Ten eerste is het belangrijk om te checken of je een vergunning nodig hebt. Dit is vaak het geval wanneer je tuinhuisje hoger is dan drie meter, wordt gebruikt als slaapkamer of keuken of als de totale oppervlakte meer is dan dertig vierkante meter. Maak dus eerst een tekening van het gewenste tuinhuis en zijn functie. Hou hierbij rekening met de bouwvoorschriften. Vervolgens check je het even bij de gemeente!

Bepaal de locatie en check voor problemen

Nu dat je de functie en grootte hebt bepaald, wordt het tijd om te kijken naar de perfecte locatie. Wil je op de veranda van je tuinhuisje in de zon kunnen zitten of wil je hem eigenlijk zoveel mogelijk verstoppen? Wanneer je de locatie hebt bepaald ga je op zoek naar eventuele problemen in de buurt. Denk aan bladeren en takken die kunnen vallen op het dak, of boomwortels die een probleem vormen. Zorg er als laatste ook voor dat jouw bouwplaats waterpas is en zorg voor een goede afwatering.

Besteed aandacht aan de extra functies

Let ten slotte op de extra functies bij het bouwen van een tuinhuisje. Denk aan geweldige rekken die veel opslag bieden. Misschien wil je ook enkele uiterlijke kenmerken toevoegen die jouw schuur er aan de buitenkant nog beter laten uitzien, zoals sierlijsten, luiken, mooi deurbeslag en een verfbeurt. Hoewel dit functioneel gezien niet de belangrijkste punten zijn, wil je natuurlijk wel dat het tuinhuisje een mooie toevoeging is aan de tuin!