De onderhoudsvrije tuin

U heeft een huis met een tuin(tje) waar u gedurende zomermaanden graag van geniet. Echter heeft u niet van de groene vingers of u heeft er gewoonweg de tijd niet voor. Met een onderhoudsvrije tuin blijft het onderhoud je bespaard en kan je toch lekker genieten in de zomermaanden. Een onderhoudsvrije tuin hoeft namelijk niet te betekenen dat het aangezicht van de tuin achteruit gaat. Ter inspiratie hebben we voor u een aantal tips op een rijtje gezet.

Bestrating in de tuin

De tuin bestraten is in bijna elk geval een logisch gevolg van een onderhoudsvrije tuin.
Onderhoudsvrij betekent namelijk meestal dat er weinig bloemen en planten terug te vinden zijn omdat deze organismen veel aandacht nodig hebben. Daarom raden we aan om veel stenen, tegels of beton gebruik te maken omdat deze minder aandacht nodig hebben. Houd er wel rekening mee dat tussen tegels en stenen onkruid kan groeien. Als u echt weinig onderhoud aan de tuin wilt geven, dan zijn grote tegels een aanrader. Deze zijn echter vaak wel wat prijziger.

Een eenvoudig gazon

Een tuin met alleen maar bestrating brengt echter geen sfeer en zal dus geen plek zijn waar u heel graag zit. Graszoden kopen is daarom ons advies. Graszoden zijn namelijk gemakkelijk aan te leggen en hoeven alleen zo nu en dan gemaaid te worden. U kunt ook kiezen voor het zaaien van graszaden. Dit is echter een stuk bewerkelijker dan het leggen van graszoden en gaat dus het doel van een onderhoudsvrije tuin voorbij. Gras moet natuurlijk wel gemaaid worden. Met de Robotmaaiers heeft u gelukkig geen omkijken meer naar de tuin en wordt het gras voor u gemaaid.

Kiezen voor kunstgras

Kunstgras is natuurlijk nog makkelijker dan echt gras. Een keer aanleggen en daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Kunstgras is tegenwoordig zelfs zo echt te maken dat er bijna geen onderscheid meer inzit. Er zijn echter wel een aantal nadelen aan kunstgras. Kunstgras is veel prijziger dan graszoden. Daarnaast kan het in de zomer erg warm worden waardoor het niet lekker is om op te lopen of voor kinderen om op te spelen.

Onderhoudsvrije planten

Bij een tuin horen eigenlijk toch wel een aantal planten. We hebben net natuurlijk aangegeven dat planten best wat onderhoud vragen. Gelukkig zijn er ook planten die weinig tot geen onderhoud vragen en daarom uitermate geschikt zijn om uw tuin op te fleuren. Neem bijvoorbeeld coniferen. Deze plant is te verkrijgen in allerlei soorten en maten en past in iedere tuin.

Conclusie

Een onderhoudsvrije tuin hoeft geen geasfalteerde tuin te zijn. Ook met een aantal slimmigheidjes kunt u van een groene tuin genieten in de zomer zonder dat u daar veel extra tijd aan hoeft te besteden.