Bladluis kan overal voorkomen

In je huis en in je tuin kun je bijna overal bladluis vinden als je dit niet voorkomt of bestrijdt. Bladluis kan je bijvoorbeeld vinden op je kamerplanten of je tuinplanten. Maar ook vetplanten, groente, bomen en struiken, fruitbomen en meer ontkomen er niet altijd aan. Net zo gevarieerd als waar bladluis kan leven, ziet bladluis eruit. Het zijn heel kleine beestjes, maar ze kunnen zwart, groen, geel, oranje of rood zijn. En ook nog gevleugeld of ongevleugeld zijn. Vliegende bladluis is wel gemakkelijker te bestrijden, want dat betekent dat ze zich net gevestigd hebben op een plek. 

Schade

Bladluis zoekt eiwit in jonge planten om zichzelf te voeden. Dat halen ze uit planten, maar daarbij zuigen ze ook te veel suikers voor zichzelf in. Dat moeten ze uitscheiden en zo produceert bladluis honingdauw: een plakkerig goedje zonder kleur. Als honingdauw blijft liggen, gaat het over tot schimmelen. Dat heet roetdauwschimmel. De schimmel is niet schadelijk, alleen erg vervelend. 

In het uiterste geval kunnen planten afsterven door de schade van bladluis. Ze kunnen ook vergroeiing veroorzaken. Met name op rozen is dat zichtbaar. Bladluis kan daarnaast virussen overbrengen op de begroeiing. 

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en ook bladluis kun je voorkomen. Het meest natuurlijke is zorgen voor nuttige insecten, bijvoorbeeld door een natuurlijke tuin, wilde planten, vogelkasten, mulch onder de planten en het vochtig houden van de planten. Ook kun je planten voor de winter snoeien. Andere manieren om bladluis te voorkomen zijn gele vangplaten of vangrollen in een kas, tabaksrook of -gier of insectengaas. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe gezond tabaksrook is in andere context. 

Bestrijden

Er zijn dus insecten die je op natuurlijke wijze naar je tuin of planten kunt trekken om bladluis te voorkomen en bestrijden. Maar je kunt deze natuurlijk ook kopen; biologische bestrijding. Beestjes die bladluis bestrijden zijn bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegjes en oorwormen. Ook vogels en de galmug werken tegen bladluis. Er zijn ook meer chemische bestrijdingsmiddelen, maar andere manieren zijn op de langere termijn doorgaans minder effectief. Je kunt bijvoorbeeld spiritus, kruidenaftreksel, afwasmiddel of zelfs gif gebruiken.