Alles over compost
Veel mensen denken niet na over compost, ze kopen het gewoon in de dichtstbijzijnde winkel en strooien het bij hun planten omdat ze niet beter weten. Maar compost is ontzettend nuttig, op heel veel manieren.
Compost zorgt namelijk voor een verbeterde bodemstructuur. Dat wil zeggen dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vocht vasthoudt zodat bloemen en planten goed kunnen groeien. Dit is de algemeen bekende functie van compost, maar er is er nog een.
Per vierkante meter grond leven miljoenen organismen, zoals bacteriën en schimmels, met een zeer belangrijke functie. Ze zetten plantenresten in de grond om tot voedingsstoffen, waarvan de planten vervolgens kunnen leven. Wanneer een grond over weinig plantenresten beschikt, zullen deze organismen overgaan tot de levende planten. Door compost toe te voegen aan de grond wordt dit voorkomen.
Wat is compost?
Volgens het van Dale woordenboek is de betekenis van compost: ‘meststof uit plantaardig afval’. Compost is een grondstof, gemaakt van plantaardige resten. Denk hierbij aan fruitschillen, resten van groenten, gras, bladeren of snoeihout.
Compost is het resultaat van het composteringsproces. Tijdens dit proces wordt het plantaardige afval op een natuurlijke wijze afgebroken, doordat de bacteriën en schimmels in de bodem de resten tot humus maken en omzetten in voeding. De energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in warmte en de warmte zorgt vervolgens voor het doden van ziektekiemen en onkruidzaden.
Zelf compost maken
Het kopen van kant-en-klare compost is gemakkelijk en relatief goedkoop, maar niet altijd de beste optie. Wanneer je het op een goede manier doet, kan zelf composteren een milieuvriendelijke optie zijn. Het begint allemaal bij het kiezen van het juiste compostsysteem. Bedenk hier vooral waar jouw voorkeur naar uitgaat: een open bak of een compostvat, voor binnen of voor buiten. Beslis vervolgens waar het compostsysteem komt te staan. Dit mag geen overdreven vochtige plek zijn, niet continu in de zon, maar ook niet continu in de schaduw. En bij voorkeur een plek waar je er niet teveel last van hebt. De meest geschikte plek is onder een boom. Een goede manier om compost te maken is met behulp van hakselaars.
Wanneer de setting gereed is, kun je beginnen met composteren. Zorg voor een gevarieerde samenstelling van plantaardige resten. Denk aan de structuur van het materiaal, het vochtgehalte en het gehalte stikstof tegenover koolstof. Bouw de composthoop langzaam op en loop niet te hard van stapel. Zorg in de tussentijd voor voldoende ventilatie, door de composthoop eens in de drie maanden om te gooien. Na zo’n zes maanden is je compost klaar voor gebruik en kun je jouw planten voorzien van jouw (met liefde) zelfgemaakte bodemverbeteraar!